De geschiedenis van Maassilo

Een 100 jaar oude graansilo omgetoverd tot eventlocatie

Rauw, industrieel en puur zijn de woorden die evenementenlocatie Maassilo in Rotterdam het beste omschrijven. Je vergadert, bezoekt een congres of feest tussen de antieke machines en zware betonnen pilaren waar 326 enorme silo’s op rusten. De Maassilo was namelijk nog tot in de jaren negentig in gebruik als graansilo. Die geschiedenis voel je overal en maakt deze locatie uniek. Redenen genoeg dus om een kijkje te nemen in dit bijzondere gebouw aan het water van de Maashaven.

Onze partners

 

Een transformatie van formaat

Van oud naar nieuw

De verbouwing van silo naar evenementenlocatie leek een onmogelijke opgave. Nadat de eerste ‘ruwe schoonmaak’ had plaatsgevonden, werden diverse installaties uit het pand gesloopt. Het spectaculaire sloopwerk bestond uit het met dynamiet opblazen van diverse betonnen kolommen, waardoor een grote zaal met goede zichtlijnen ontstond.

Waar nodig werden de verwijderde betonnen pilaren vervangen door smallere, met beton gevulde stalen kolommen. Het uitgangspunt voor de verbouwing was het behoud van zoveel mogelijk authentieke details en de industriële uitstraling. Oude silotrechters en buizen zijn in het zicht gebleven en verwerkt in het interieur-, licht- en geluidsplan. Ook de betonnen vloeren, de uit beton opgetrokken barren en de stalen nooddeuren herinneren nog goed aan de oorspronkelijke functie van het pand

1906

Het ontstaan van de Maassilo

In 1906 werd aan de Rotterdamse Graansilo Maatschappij de bouwvergunning verleend tot het bouwen van de Graansilo. Architecht J.P. Stok Wzn. was verantwoordelijk voor het ontwerp. Met zijn twintig meter hoge onderkelderde silo met een capaciteit van 20.000 ton behoorde deze Graansilo tot de grootste van Europa

1919

Eerste grote uitbreiding

In 1919 werd overeengekomen dat de Rotterdamse Graansilo Maatschappij in het bezit kwam van de Internationale Controle Maatschappij (ICM) en de Graan Elevator Maatschappij. Door de groeiende vraag naar opslagruimte besloot het bestuur kort na overname de capaciteit van de bestaande silo te vergroten.

1951

Tweede uitbreiding

In 1951 werd  een tweede en laatste uitbreiding gerealiseerd. Dit ontwerp bestond uit een tweeledig, bijna 40 meter hoog complex met een capaciteit van 22.000 ton. Aan de Brielselaanzijde bevindt zich een decoratief betonraster dat het complex een transparante uitstraling geeft. De totale capaciteit na uitbreiding bedroeg 90.000 ton.

1980

Een nieuwe bestemming

. De Graansilo bleef tot juli 2003 in gebruik als opslag. Na bijna 90 jaar als graanpakhuis te hebben gefunctioneerd werd de Maashavensilo aangekocht door het OBR vanwege de strategische ligging van het complex als as tussen de Kop van Zuid en Zuidplein. Slopen was geen optie en de Graansilo kreeg een nieuwe bestemming.

2003

Evenementenlocatie open deuren

Voordat de Graansilo in gebruik genomen werd, diende  deze eerst nog flink verbouwd te worden.Een indeling van zalen, entrée, garderobe en toiletunits werd gemaakt, een nieuwe betonnen vloer over de gehele begane grond gestort, etc.Uitgangspunt bij deze verbouwing was het behoud van zoveel mogelijk authentieke details en industriële uitstraling. 

2007

Now&Wow in Maassilo

In 2007 besloot Now&Wow een ander onderkomen te zoeken en ging de Maassilo verder als zelfstandige evenementenlocatie. Het is door de authentieke en karakteristieke uitstraling een unieke locatie voor bedrijfsfeesten, dancefeesten, productpresentaties, seminars etc.

5000

bezoekers

9

zalen

7000

aan ruimte

Equipment

Licht, geluid en video

Zakelijke events

De Maassilo – gehuisvest in een voormalige graansilo uit 1910 – is volledig verbouwd en ingericht als evenementenlocatie met behoud van de originele elementen. Van een knallend bedrijfsfeest, professioneel congres, spetterende modeshow tot inspirerende vergadering, in de Maassilo is het mogelijk. 

Night life

Welkom in de ultieme feestlocatie van Rotterdam! Door de veelzijdigheid aan dance evenementen is hier voor ieder wat wils. Daarnaast kun je elke zaterdag terecht in de vernieuwde Now&Wow Club op de 10e verdieping van de Maassilo. Beleef legendarische clubnachten in de drie verschillende areas.

Concerten

Voor concerten van jouw favoriete artiesten kan je terecht in de Maassilo. Sinds 2019 is het poppodium geopend en hebben er al meerdere grote nationale en internationale artiesten opgetreden. De Maassilo beschikt over twee concertzalen op de begane grond.

De kosten van uw evenement

Vraag hier gemakkelijk een vrijblijvende offerte aan om de kosten van uw evenement in kaart te brengen!

Heeft u vragen over het organiseren van een (zakelijk) evenement? Wij zijn op werkdagen bereikbaar van 09:00 tot 17:00 uur via info@maassilo.com of 010 476 24 52