Skip to main content

Tijdens de goedbezochte expositie in de Now&Wow Club op dinsdag 2 oktober zijn de winnaars van de ideeëncompetitie ‘Je kan het dak op!’ van de Maassilo bekend gemaakt. De eerste prijs is voor Bram van Grinsven voor zijn ontwerp voor de rooftop, de tweede prijs voor JA arquitectura in samenwerking met Groendak. Robbert de Vrieze van Transformers bouwde de spanning op door het publiek langs de inzendingen te leiden, om te eindigen bij de winnende ideeën.

Eerste prijs van € 2500,-
Bram van Grinsven heeft het winnende ontwerp gemaakt met zijn ELEVATOR. Bram: “ELEVATOR biedt een unieke beleving van Rotterdam. De glazen vloer die over de oude  betonnen silomuren uitsteekt, laat je zweven boven de haven. In hangende stoelen zit je 40 meter boven de kade, met naast je het meest spectaculaire uitzicht van Rotterdam. Een industriële sfeer maar tegelijkertijd een exclusieve hotspot voor de stad.” De jury is zeer gecharmeerd van het ontwerp. Het past zo goed bij de stijl van de Maassilo, dat zijn schets een foto lijkt van de huidige situatie. Daarnaast is het ontwerp realistisch, financieel haalbaar en is het op korte termijn uitvoerbaar.

Tweede prijs van € 1500,-
De tweede prijs is voor JA arquitectura in samenwerking met Groendak met hun ontwerp de Maassilotop voor de ontwikkeling van het lage dak. Het is een van de weinige ideeën die de 10e verdieping verbindt met de 7e verdieping door middel van een tribune. Sterk aan het voorstel is dat met minimale middelen bestaande programma’s en elementen verbonden worden. Het is geen plan dat direct uitgevoerd kan worden, maar wel een plan waar zeker naar gekeken wordt hoe dit over een aantal jaar ontwikkeld kan worden.

Duurzaamheidsprijs
Daarnaast heeft de gemeente Rotterdam het ontwerp van JA arquitectura en Groendak geselecteerd voor de extra prijs voor duurzaamheid. Bo Bruseker van de Gemeente Rotterdam: “Er is goed nagedacht over de energy farm en er is gekeken naar wat het gebouw kan bieden op het gebied van duurzaamheid”. Deze extra prijs is beschikbaar gesteld door de Gemeente Rotterdam. Namens de gemeente hebben Paul van Roosmalen en Bo Bruseker deelgenomen aan de jury en specifiek gelet op de thema’s klimaatadaptatie en de baten. JA arquitectura en Groendak hebben hiermee een extra geldbedrag van € 1000,- gewonnen.

Eervolle vermeldingen
Tijdens de beoordeling van alle inzendingen kwamen de juryleden ideeën tegen waarvan bepaalde onderdelen zo goed bedacht of bijzonder zijn, dat ze hiervoor een speciale vermelding verdienen. Daarom zijn er naast de winnaars 5 eervolle vermeldingen uitgereikt, met elk een waarde van € 200,-. De eervolle vermeldingen zijn uitgereikt aan:  

Vervolg
De volgende stap van het project is de prijswinnaars samenbrengen om de vervolgstappen te definiëren. Op korte termijn gaat het om de detaillering en uitvoering met Bram van Grinsven en op (middel)lange termijn een haalbaarheidsstudie met JA arquitectura en Groendak.

Ideeëncompetitie Maassilo
Afgelopen juni is de ideeëncompetitie voor het dak van de Maassilo van start gegaan. De opdracht was het ontwerp van een rooftop op de 10e verdieping van het pand. Daarnaast werd er ook gevraagd om creatieve ideeën voor de overige 6.000 m² aan dakoppervlak. Veel mensen zijn enthousiast aan de slag gegaan om tot een ontwerp te komen. Vanuit allerlei verschillende hoeken zijn er 60 prachtige inzendingen ingestuurd.